Monday, 25 February 2013

Jaga-jaga dengan vitamin C yang boleh didapati meluas dipasaran.


 

Jabatan Kesihatan Kelantan rampas vitamin C bernilai lebih RM65,000

 
KOTA BHARU: Jabatan Kesihatan Kelantan merampas 41 item pelbagai jenis vitamin C yang tidak berdaftar dianggarkan bernilai RM65,100 di sebuah rumah di Taman Lati di Pasir Mas, semalam.

Pengarahnya, Datuk Dr Ahmad Razin Ahmad Mahir, berkata seorang lelaki tempatan berumur 29 tahun turut ditahan dalam serbuan pada 9.30 pagi dipercayai menjual dan mengedar produk itu.
Beliau memberitahu sidang akhbar di sini hari ini produk yang dirampas itu adalah jenis pengambilan suntikan untuk vitamin C jenis Vial Vitamin C, Glutathione dan hormon yang dipercayai diimport dari Thailand, Itali dan Taiwan.

Katanya, suspek didapati berurusan dengan pelanggan melalui laman sosial seperti blog, facebook dan twitter untuk mempromosikan produk itu.

Ahmad Razin berkata, jualan ubat-ubatan yang tidak berdaftar adalah kesalahan mengikut Peraturan 7(1)(a) Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984 dan boleh dihukum menurut Seksyen 12(1) Akta Jualan Dadah 1952 iaitu denda tidak melebihi RM25,000 atau penjara tidak lebih tiga tahun.

Gejala pengambilan vitamin C secara berlebihan dalam jangka panjang ialah meningkatkan kebarangkalian untuk mendapat katarak dan penyakit ginjal sehingga boleh menyebabkan kematian.

"Pengambilan berlebihan juga akan menyebabkan kematian terutama apabila diambil melebihi 833 gram bagi dewasa yang mempunyai berat badan 70 kilogram," katanya. - BERNAMA 
 
Sumber: Berita Harian Online

Saturday, 16 February 2013

PEMERIKSAAN KANDUNGAN

Proses mengandung adalah suatu perjalanan yang istimewa dalam proses menjadi seorang ibu. sepanjang tempoh kandungan iaitu 9 bulan sebelum bersalin, pemeriksaan berkala adalah penting untuk meramal, mencegah dan mengesan komplikasi pada ibu dan bayi dalam kandungan. Ianya adalah penting kerana 15% kandungan akan mengalami komplikasi yang memerlukan rawatan dan rundingan doktor.

Tanda-tanda mengandung termasuk:
1. Tidak datang haid
2. Payudara membengkak
3. Rasa loya dan muntah-muntah
4. Kerap membuang air kecil
5. Sakit belakang dan sakit pada tulang rusuk
6. Cepat letih

Biasanya, anda akan mula berjumpa doktor untuk pemeriksaan kehamilan selepas 12 minggu tidak datang haid. Lawatan pertama ini adalah penting untuk:
1. Pengesahan kandungan (bukan semua kes tidak datang haid disebabkan mengandung).
2. Menentukan sama ada bayi dalam kandungan masih bernyawa.
3. Menentukan usia kehamilan dan menganggar tarikh bersalin.
4. Menentukan masalah awal kandungan seperti masalah keguguran, kehamilan ektopik 

    (embrio menempel dan membesar di luar rahim)dan kandungan anggur (disebabkan 
    kandungan disenyawakan secara abnormal)

Rehat Sebentar...

Regang-Regangkan Otot Badan Sambil menari lagu Chicken Dance..

Hahahaha...Adoi..sakit pinggang..

Human Brain Analysis - Man vs. Woman


 Photo: So True!!
Human Brain Analysis - Man vs. Woman......A MUST READ!


1. MULTI-TASKING
Women - Multiple process
Womens brains designed to concentrate multiple task at a time.
Women can Watch a TV and Talk over phone and cook.
Men - Single Process
Mens brains designed to concentrate only one work at a time. Men can not watch TV and talk over the phone at the same time. they stop the TV while Talking. They can either watch TV or talk over the phone or cook.

2. LANGUAGE
Women can easily learn many languages. But can not find solutions to problems. Men can not easily learn languages, they can easily solve problems. That's why in average a 3 years old girl has three times higher vocabulary than a 3 yeard old boy.

3. ANALYTICAL SKILLS
Mens brains has a lot of space for handling the analytical process. They can analyze and find the solution for a process and design a map of a building easily. But If a complex map is viewed by women, they can not understand it. Women can not understand the details of a map easily, For them it is just a dump of lines on a paper.

4. CAR DRIVING.
While driving a car, mans analytical spaces are used in his brain. He can drive a car fastly. If he sees an object at long distance, immediately his brain classifies the object (bus or van or car) direction and speed of the object and he drives accordingly. Where woman take a long time to recognize the object direction/ speed. Mans single process mind stops the audio in the car (if any), then concentrates only on driving.

5. LYING
When men lie to women face to face, they get caught easily. Womans super natural brain observes facial expression 70%, body language 20% and words coming from the mouth 10%. Mens brain does not have this. Women easily lie to men face to face.
So guys, do not lie face to face.

6. PROBLEMS SOLVING
If a man have a lot of problems, his brain clearly classifies the problems and puts them in individual rooms in the brain and then finds the solution one by one. You can see many guys looking at the sky for a long time. If a woman has a lot of problems, her brain can not classify the problems. she wants some one to hear that. After telling everything to a person she goes happily to bed. She does not worry about the problems being solved or not.

7. WHAT THEY WANT
Men want status, success, solutions, big process, etc... But Women want relationship, friends, family, etc...

8. UNHAPPINESS
If women are unhappy with their relations, they can not concentrate on their work. If men are unhappy with their work, they can not concentrate on the relations.

9. SPEECH
Women use indirect language in speech. But Men use direct language.


10. HANDLING EMOTION
Women talk a lot without thinking. Men act a lot without thinking.
 
So True...Must Read...
 
1. MULTI-TASKING
Women - Multiple process
Womens brains designed to concentrate multiple task at a time.
Women can Watch a TV and Talk over phone and cook.
Men - Single Process
Mens brains designed to concentrate only one work at a time. Men can not watch TV and talk over the phone at the same time. they stop the TV while Talking. They can either watch TV or talk over the phone or cook.

2. LANGUAGE
Women can easily learn many languages. But can not find solutions to problems. Men can not easily learn languages, they can easily solve problems. That's why in average a 3 years old girl has three times higher vocabulary than a 3 yeard old boy.

3. ANALYTICAL SKILLS
Mens brains has a lot of space for handling the analytical process. They can analyze and find the solution for a process and design a map of a building easily. But If a complex map is viewed by women, they can not understand it. Women can not understand the details of a map easily, For them it is just a dump of lines on a paper.

4. CAR DRIVING.
While driving a car, mans analytical spaces are used in his brain. He can drive a car fastly. If he sees an object at long distance, immediately his brain classifies the object (bus or van or car) direction and speed of the object and he drives accordingly. Where woman take a long time to recognize the object direction/ speed. Mans single process mind stops the audio in the car (if any), then concentrates only on driving.

5. LYING
When men lie to women face to face, they get caught easily. Womans super natural brain observes facial expression 70%, body language 20% and words coming from the mouth 10%. Mens brain does not have this. Women easily lie to men face to face.
So guys, do not lie face to face.

6. PROBLEMS SOLVING
If a man have a lot of problems, his brain clearly classifies the problems and puts them in individual rooms in the brain and then finds the solution one by one. You can see many guys looking at the sky for a long time. If a woman has a lot of problems, her brain can not classify the problems. she wants some one to hear that. After telling everything to a person she goes happily to bed. She does not worry about the problems being solved or not.

7. WHAT THEY WANT
Men want status, success, solutions, big process, etc... But Women want relationship, friends, family, etc...

8. UNHAPPINESS
If women are unhappy with their relations, they can not concentrate on their work. If men are unhappy with their work, they can not concentrate on the relations.

9. SPEECH
Women use indirect language in speech. But Men use direct language.

10. HANDLING EMOTION
Women talk a lot without thinking. Men act a lot without thinking.
 

Tips nak Kurus Bersama Supplement Shaklee

Basically utk diet.. yang anda perlu tahu.ASASNYA ,anda perlu 
1) DETOKS(alfalfa/herblax) 
2) Protein(CINCH or ESP) 
3) Lecitin 

Untuk Penerangan lebih lanjut:
  1. Kenapa protein? Sbb protin ni fungsi buat rasa kenyang,tingktkan metabolism,utk diet,dan boleh reduce cholesterol by 23%.
  2. Kenapa kene detoks?Detox adalah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih. baru badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum. :)... tahukah anda... kunci asas untuk kurus adalah detox dulu yaaa..)
  3. Lecitin?: .. berfungsi untuk memecahkan lemak2 ...Lecitin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak....dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah...dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane.. Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh bdn..
 
CADANGAN DIET
 
MInggu Pertama 
Pagi : Breakfast mcm biasa,vitalea 1 bj Morning Teabreak : minum Cinch segelas.. Bancuh satu scoop dengan plain water/fresh milk/soya milk.. (OR mnum fiber)

Lunch : makan macam biasa. lps lunch amik lecithin 3biji

Petang tea break : minum Cinch segelas.. Bancuh satu scoop dengan plain water/fresh milk/soya milk.. (orminum fiber)

Malam : dinner mcm biasa/ if tak makan, make sure ada makan biskut ke roti ke sup ke. JANGAN skip makan .. lps tue amik lecithin 3biji..
Before sleep- bcomplex, alfalfa 2-3bj, vita c 1 bj

Minggu Kedua 
Sama jadual tapi dah boleh start minum Cinch sekali sehari kalau nak.. Cinch ni akan bg kiter rasa kenyang dan bertenaga juga..

TIPS :

- Morning teabreak dlm kul 10am
- Afternoon teabreak dlm kul 430pm-500pm
- Minum air putih 2-3 L sehari.. WAJIB(basically setiap 25kg berat,kene amik 1 liter air
- JANGAN sesekali skip minum air putih yea
- JANGAN skip mkn .. at least makan biskut, roti, hirup sup
- If possible 2 mingu pertama.. tulis apa jua yg dimakan.. utk tengok bape byk kalori 
  kita amik sehari.. buat 2 minggu pertama je..nanti jadi habit...,

Penting
DISIPLIN! dan jangan depends dengan figure kat alat timbang..sebab dgn shaklee..ia tak pecahkan otot,tapi ia pecahkan lemak...jadi at least turun 200-500grm seminggu is gud enuff....

Tips Nak gemuk Bersama Supplement Shaklee

Nak Share sikit tentang tip bagi mereka yang nak tambah berat badan sambil consume supplement Shaklee...

 JENIS SUPPLEMENT:
**Mealshakes
**B Complex
**Vitalea

JADUAL TAMBAH BERAT
Pagi (Sarapan) :
Makan pagi (terserah, nasi goreng or nasi lemak or ape2.janji mesti ada daging/ayam/telur/ikan)
Minum susu 1 gelas (bancuh 1 sudu Mealshake)
Mkn B Complex (1bji).Vitalea 1bji (dgn plain water bukan dgn susu)

Brunch :
Makan roti, Minum susu 1 gelas

lunch:
Makan siang-nasi plus lauk ayam/ikan/daging..

Tea time :
Makan roti, Minum susu 1 gelas (bancuh 1 sudu mealshake)

Makan Malam:
(sebaiknya 3-4 jam sebelum tidur..nasi +lauk..sikit2 pun takpe..takyah byk2.janji mkn).
Mkn vitalea 1 biji lagi

10 minit sebelum tidur :
Makan roti sekeping.. Minum susu 1 gelas

RULES
Exercise sehari 10 minit paling kurang..drink lots of water of course

INFO : Kenapa saya memilih Shaklee? Murah?



Apabila saya memilih Shaklee, saya yakin dengan tiga perkara – ia sentiasa SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI

SENTIASA SELAMAT
Ahli-ahli saintis Shaklee telah membuat kajian di pelusuk dunia bagi mencari sumber ramuan asli semulajadi. Kemudian kami menjalankan lebih 350 kajian ke atas setiap ramuan baru kami, terutamanya bahan logam, racun serangga dan bermacam-macam bahan pencemaran yang lain. Dan kami meneruskan kajian ke atas lebih 80,000 ujian berkualiti setiap tahun bagi menjamin ketulenan dan perlindungan bagi setiap satu produk. Secara keseluruhannya, semua produk Shaklee tidak mempunyai parabens, triklosan, phthalates, natrium lauril sulfat (SLS), natrium lauryl eter sulfat (SLES), 1,4 dioksana, atau propilena glikol. Tidak terdapat bahan-bahan yang diharamkan, tiada pewarna, tidak sebarang jenis lemak dan tidak mengandungi pemanis tiruan atau perisa

SENTIASA BERKESAN

  • Lebih daripada $250 juta dilaburkan di dalam kajian, pembangunan produk dan ujikaji
  • Terdapat lebih daripada 100 bahan rujukan saintifik, 90 daripadanya dicetak di dalam jurnal bagi rujukan pihak ketiga
  • 7 daripada 25 Pengembara Handal di dalam buku Time Life of All Time telah diperkasa oleh Shaklee
  • Produk Shaklee telah memperkasa Pengembara bertaraf Elit Dunia, Will Steger dalam 4 Ekpedisi Artik Antarabangsa
  • 54 pingat emas Olimpik dimenangi oleh para atlit yang diperkasa oleh Shaklee
  • Shaklee juga memperkasa atlit termasuk kumpulan peluncur ais, acara pentatelon Eli Bremer, Darin Shapiro, peluncur air Michelle Simpson, perenang Carly Piper, pemain GolfLPGA Reilley Rankin dan pemain softball Jessica Mendoza yang mana mereka mengambil produk Shaklee secara harian untuk prestasi yang optimum.

SENTIASA MESRA ALAM -

  • Merupakan syarikat pertama di dunia yang diiktiraf sebagai Climate Neutral™ di mana Shaklee telah meneutralkan pengeluaran karbon tanpa menjejaskan alam sekitar.
  • Shaklee telah menanam hampir 800,000 pokok bagi kempen A Million Trees. A Million DreamsTM dengan kerjasama pemegang The Green Belt Movement yang diasaskan pada tahun 2004 dan pemenang Nobel Peace Laureate Dr. Wangari Maathai
  • Pada tahun lepas sahaja, Shaklee telah berjaya:
    • Mengitar semula lebih 1,000,000 pauns kertas kadbod
    • Menghapuskan 10,200,000 pauns sampah pembungkusan
    • Menghapuskan 23,000,000 pauns gas rumah hijau
  • Shaklee merupakan penerima anugerah alam sekitar yang berprestij bagi anugerah-anugerah berikut:
    • 2008: Anugerah Stevie bagi Program Tanggungjawab Korporat Terhadap Alam Sekitar Terbaik
    • 2007: Anugerah Rekabentuk Organisasi Hijau Global Amerika
    • 2003: Anugerah Kecemerlangan Alam Sekitar Kebangsaan daripada Persatuan Alam Sekitar Professional Kebangsaan
    • 2002: Anugerah Agensi Melindungi Alam Sekitar bagi Perlindungan Climate
    • 2001: Anugerah Kepimpinan Gabenor Ekonomi dan Alam Sekitar- Sijil Penghargaan
      daripada Agensi Perlindungan Alam Sekitar California
Apabila anda juga memilih Shaklee, yakinlah dengan tiga perkara – ia sentiasa SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI. Walaubagaimanapun, ini cuma ikhtiar kita, Allah jua yang menentukan. Yang penting kena ada usaha,ikhtiar dan doa...semua tidak datang bergolek.

 
Saya memilih Shaklee kerana Supplementnya yang sangat berkualiti. Harga pun sangat reasonable...walaupun agak pricy pada awalnya tapi berbaloi sebab boleh tahan 3 to 4 month dan ada yang sampai 6 months...Kalau ada yang berminat nak order Shaklee, boleh le order dengan saya..huhu...






I am Shaklee Independent Distributor at Meru and Puncak Alam Klang. Contact me at:

Email : lindalyn2012@gmail.com OR
SMS/Whatsapp : 0182404493

For consultation on supplement or you want to be part of Shaklee Business Family! We will grow you to be a star!